Prázdny
Prázdny

ČO JE TO TURECKÝ MED?

Turecký med je sladkosť, ktorá je vyrobená zo škrobu a cukru a tvorí mäkký gél. Často sa dochucuje medom alebo melasou a ponúka sa v rôznych príchutiach. Tento produkt je známy svojou unikátnou textúrou a chutí najlepšie, keď je priamo z Turecka, kde má výroba tureckého medu dlhú tradíciu a je považovaná za umenie.

Z ČOHO SA VYRÁBA?

Hlavnými zložkami tureckého medu sú škrob a cukor, ktoré sa transformujú do gélového stavu. Po ochutení, napríklad medom alebo melasou, môže byť gél ďalej spracovaný rôznymi spôsobmi - krájaný na kocky a namáčaný do práškového cukru, sušeného kokosu, alebo môže byť navrstvený s nasekanými orechmi alebo lieskovoorieškovou pastou a zrolovaný do šišiek alebo tyčiniek.

AKO SI HO PRIPRAVIŤ?

Jedným z najcharakteristickejších rysov tureckého potešenia je jeho mäkká, želatínovitá štruktúra. Cukor a škrob, ktoré sú základnými ingredienciami receptu, sa najprv varia, aby vznikol hustý sirup. Sirup sa potom ochutí rôznymi prísadami, ako je ružová voda, citrón alebo pistácie. Po stuhnutí sa hmota nakrája na malé kocky alebo sa vyformuje do rolky a obalí.

Populárne druhy tureckého medu

Prázdny

Lokum prichádza v mnohých nádherných príchutiach a typoch, medzi tie najobľúbenejšie patria:

Prázdny

Pistáciová rolka

Citrón

Granátové jablko

Kokos

Oreo

Zdravotné výhody tureckého medu

odstraňuje toxíny z tela

čistí akné

zdroj zinku podporuje imunitný systém

odstraňuje depresiu

vytvára hormóny radosti

pre ľudí, ktorí sú často vystavení nervovému stresu

otvára cievy a vedie k prevencii krvných zrazenín

stimuluje mozgové neuróny

zvyšuje koncentráciu

zlepšuje pamäť

vynikajúce afrodiziakum

orechové plnky dodávajú energiu

zlepšuje krv stimuláciou tvorby červených krviniek

pre ľudí trpiacich ochorením obličiek

urýchľuje uvoľňovanie endorfínov do krvi - stúpnutie nálady, zmiznutie únavy

liečba prídavkom medu, orechov a škrobu má pozitívny vplyv na zdravie ľudí s prechladnutím

s citrusmi pôsobí ako prevencia akútnych respiračných vírusových infekcií a chrípky

HISTÓRIA LOKUMU

Turecké lokum, známe tiež ako turecký med, pochádza zo slova "rahat ul-hulkum" znamenajúceho "upokojenie hrdla".

Vzniklo v Osmanskej ríši, kde sa v 16. storočí stalo dôležitou súčasťou palácovej kuchyne, ale masovú výrobu začal až v roku 1777 Bekir Efendi, ktorý otvoril cukráreň v Konštantínopole. Jeho obchod ponúkal medzi inými sladkosťami aj lokum, ktorého recept možno používali už Arabi a Peržania stáročia predtým. Existuje aj legenda o sultánovi, ktorý si dal vyrobiť turecký med, aby potešil ženu.

Rodinný podnik Hacı Bekir je dodnes v prevádzke.

Máte na nás otázky?

Kontaktujte nás

Prázdny

Prázdny

DOVOZCA

  • FED-comp s.r.o.
  • 36722511
  • 2022298663
  • Rovníková , Košice , 04012, Slovensko
  • ivo.fedor@gmail.com
  • +421907936078

               

Prihláste sa k odberu nášho newslettera

Dostávajte na svoj e-mail všetky užitočné informácie a novinky

Odoslaním e-mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov.